Dag 7 – Kerk en Kibuye (zondag 6 augustus)

Hallo allemaal! Vandaag is het mijn (Tamar) beurt om een blog te schrijven.

De dag begint al vroeg met het ontbijt om 0715 uur. Het was onze laatste nacht in Isano, onze hoofdlocatie in Kigali, dus moesten we al onze spullen inpakken. Om 0800 uur vertrekken we naar Kibuye, in het westen van Rwanda. Na ongeveer de helft van de trip, komen we aan bij een kerk in een klein dorpje. Er rennen allemaal kinderen met de auto mee op het laatste stukje naar de kerk. Bij de kerk worden we met open armen ontvangen. Als we binnenlopen, staat iedereen voorin de kerk te dansen en te zingen. We nemen plaats en dan begint het eerste koor te zingen. Al snel volgt er een tweede koor, dat ons meeneemt in hun dans.

Na het dansen is er een collecte. In de gemeenschap zijn er mensen die te arm zijn om geld in de collecte te doen of mensen die hun rijkdom willen laten zien. Zij kunnen er voor kiezen een dier of bijvoorbeeld een zak bonen te doneren aan de kerk. Deze worden geveild in de kerk en het geld wordt bij de collecte gedaan. Wij waren bij een van deze veilingen aanwezig, en hebben hier ook aan meegedaan. We kopen een kip, die we aan een albino meisje in de gemeente geven. Daarna kopen we een konijn, dat we aan een mank lopende man geven. Als laatst kopen we een zak met bonen. Deze geven we aan een arm ouder echtpaar in de gemeente. De mensen zijn er erg blij mee en bedanken ons hartelijk.

Na de veiling bidden we samen. Dan gaan we met de groep naar de kamer van de pastor, waar zij nog wat dingen over haarzelf verteld. We kijken nog even bij de koeien die ze daar houden, en vervolgen dan onze weg naar Kibuye. Onderweg nemen we nog een korte stop bij een waterval met mooi uitzicht.

Als we aankomen in Kibuye, is het eerste wat we allemaal zien: het mooie uitzicht. We kijken uit over Lac Kivu, het meer tussen Rwanda en Kongo. Na de lunch en het toedelen van de kamers, gaan we dit prachtige meer op in een bootje. We varen naar een klein eilandje in het meer, waar we uit de boot gaan en in het water. Het water is heerlijk en we genieten even van de rust en de mooie omgeving. Dan varen we terug, omdat het donker begint te worden. Dit zorgt voor een mooie zonsondergang met weerspiegeling op het water!

Als we terugkomen, staat het eten al klaar. Na het eten sluiten we gezamenlijk de dag af en gaan we allemaal naar bed.

 

Tamar

Advertenties

One thought on “Dag 7 – Kerk en Kibuye (zondag 6 augustus)”

  1. Lieve allemaal! Wat maken jullie een bijzondere en mooie dingen mee. De levens van mensen in een heel andere cultuur zo dichtbij beleven en meeleven. En jullie allen beschrijven het zo mooi! We beleven het ook echt mee! Dank jullie wel! Nog veel liefde gewenst om te ontvangen en te delen! Liefdevolle groet van ons! Kasper en Aartje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s