Dag 9 – Summercamp (dinsdag 8 augustus)

Het is de eerste dag van summercamp. We worden wakker met zijn 6en wakker in een omgebouwde kantoor ruimte waar nu 4 stapelbedden staan. Het kamp gevoel is meteen aanwezig. De avond ervoor was Elize zo lief geweest om een aantal shirts te wassen en ik (Fleur) had de shirts te drogen gehangen buiten. Deze schone shirts wouden wij natuurlijk aan doen totdat Lydia zei dat er wel eens eitjes in konden zitten van de larven vlieg. Als die eitjes uitkomen kruipen deze onder je huid en eten zich weer naar buiten. Hierna durfde wij de shirts niet meer aan te doen.

Nadat wij ons hebben aangekleed gaan wij lekker ontbijten en langzaamaan komen ook de Rwandese jongeren binnen lopen. Na het ontbijt maken wij kennis en verdelen wij ons in 2 groepen. We leren van elkaar verschillende woorden en moeten deze op de juiste manier leren uitspreken. Hierbij word veel gelachen omdat het niet altijd even soepel gaat. Daarna krijgen wij verschillende onderwerpen mee om over te discussiëren. Het was interessant om  te horen hoe het bij de Rwandese jongeren eraan toe gaat in de familie, kerk, samenleving en het vinden van een baan. Het verschil tussen hoe het er bij ons aan toe gaat en hier is vrij groot.

De ochtend vliegt voorbij en het is alweer tijd voor lunch. Na een heerlijke warme maaltijd gaan Fleur, Irene en Janny naar de supermarkt om wat boodschappen te doen voor de volgende dag. Ondertussen gaat de rest van de groep naar het dal toe om te voetballen. Het is een flinke wandeling en een warming-up is niet meer nodig. De 2 teams die in de ochtend al waren gevormd spelen 2x 45 minuten voetbal met elkaar. Er komen steeds meer supporters uit de buurt kijken. Muzungu`s (blanken) zie je niet veel in de omgeving, dus de mensen uit de buurt vonden het wel interessant.

Na 90 minuten is iedereen moe en bezweet en gaan wij weer de weg omhoog naar het kamp. Nadat iedereen zich heeft opgefrist, wat lastig gaat aangezien er geen stromend water is, is het alweer tijd om te eten. Na het eten is het tijd om onze Nederlandse avond voor de volgende dag voor te bereiden. De Rwandese jonger doen het zelfde op hun slaapzaal. Na veel suggesties en gelach hebben wij het grootste deel van de avond in elkaar gezet. Iedereen is moe en het is tijd om onze bedden op te zoeken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s